Magyar nyelvű változat View the site in English
ÉLETRAJZ

Rácz Vali, előadó-művésznő
(Gölle, 1911. december 25. - München, 1997. február 12.)


    Rácz Vali lánya, Monica Porter 1990-ben kiadta életrajzi könyvét édesanyjáról. A könyv címe Deadly Carousel - A Singer's Story of the Second World War (Halálos Körhinta: Egy énekesnő története a II. világháborúról).

Életrajz

írta: Várhelyi Márton

Remélhetőleg sokan élnek még azok közül, akik egykor a Pesti Vigadó előtti tér üvegpavilonjában megfordultak. Talán a kitűnő sör miatt, talán azért, mert ott mindig remek zene szólt. A Hangli, mert így nevezték el egykori tulajdonosáról, Hangl Márkról a Duna-korzó egykori vendéglőjét, felejthetetlen zenés szórakozóhely volt a békebeli Budapesten, amely sajnos a második világháború alatt megsemmisült.
      A Hangli egyik legsikeresebb énekesnője az elmúlt század negyvenes éveiben Rácz Vali volt, akinek rajongói az ország legtávolibb részéből is eljöttek meghallgatni. Göllén született 1911. dec. 25-én. A vonzó megjelenésű, szép hangú énekesnő 1932-ben végezte el a Zeneakadémiát. A következő két esztendőben a Városi és a Magyar Színházban játszott, majd 1936-tól - három évig - a Teréz körúti Színpadon énekelt, miközben megtartotta a városi színházi állását is. Kiváló színészi adottságokkal is rendelkezett: különösen sikeres volt az ifjabb Strauss Denevér című operettjében, amelyben Orlovszky herceget alakította, és Offenbach Orfeusz az alvilágban című dalművében, ahol Orfeuszt játszotta. Prózai filmszerepekre is felkérték. Huszonkét filmben szerepelt, amelyek közül az 1941-ben készült Magdolna és az 1943 kora őszén forgatott Majális című filmek a legemlékezetesebbek. Készült vele egy zenés rövidfilm is a negyvenes évek elején, amely portré filmnek is felfogható - Cigarettafüst címmel.
      A háború alatt katonaszökevényeket és üldözött zsidókat bújtatott saját házának pincéjében. A Gestapo börtönét is megjárta, de védencei valamennyien megmenekültek. Bátor magatartásáért 1992. május 25-én Jeruzsálemben átvette a Yad Vashem kitüntetést az Igazak Kertjében. 1945 után a Royal Revüszínház, a Medgyaszay Színház, majd a Kamara Varieté szerződtette. Műsoraiban gyakran szerepeltek irodalmi sanzonok is. Több önálló estet is tartott a Zeneakadémián és a Vigadóban. Férjhez ment Halász Péter íróhoz, akitől egy fia és egy lánya született. 1956-ban elhagyta az országot. Családjával előbb New Yorkban, majd Londonban élt, végül 1975-ben Münchenben telepedett le. Sajnos színpadra már nem lépett többé; Münchenben halt meg 1997. február 12-én.
      Rácz Vali emlékét különösen szülőfalujában, Göllén ápolják megkülönböztetett tisztelettel. Édesapja, Rácz Ferenc, aki kántortanító volt a faluban, ugyancsak nagy megbecsülésnek örvendett. A község múzeumát Fekete István íróról, a település másik híres szülöttjéről nevezték el, de 1888-ban épült, egykori tanítói lakban Rácz Vali-emlékszoba is található, amely a művésznő pályáját mutatja be. A színész-énekesnő földi maradványai a helybéli temetőben nyugszanak.
Please, install Adobe Flash Player.